Startsida Upptäckter

Farfar
Farmor
Morfar
Mormor
Far o mor
Dan
Sten-Owe
Upptäckter
Emigranter
Hemorter
Yrken
Skepp
Historia
Ordlista
Källor
Teknik

Det är fascinerande att vi relativt lätt kunnat hitta flera generationer som varit glömda i den muntliga traditionen inom släkten. Vår farmor berättade t.ex. att Olof Sellman var den äldste Sellman hon kände till och att han kom som gesäll, troligen smed, från Värmland och träffade Anna Lena som bodde på gården Kolla. Olofs ursprung var alltså inte helt klart, vilket framgår av nedanstående.

Några exempel på vad vi kommit fram till:

Perukmakare i Åmål och Vänersborg

De två äldsta anorna Sellman vi hittat, Anders och Johan, var perukmakare i Åmål resp. Vänersborg. Johans son Anders Johan var handelsman i Vänersborg. Ingen av dessa generationer kände vi till innan vi började släktforska.

Tre bröder flyttar till Tölö och Kungsbacka

Olof Sellman, son till Anders Johan och född i Vänersborg, flyttade 1841 (22 år) till Tölö. Han hade dessförinnan, under ett år, varit karduansmakaregesäll i Uddevalla. Vi trodde han var den förste Sellman i Kungsbacka-trakten, men han flyttade till sin bror Carl Edvard, med familj, som ett år tidigare (23 år) hade köpt gården Koberg i Varla. Även deras mor, Ulrica, hade flyttat med till Koberg och dog där 1844 (61 år). Några år senare, 1850, flyttade även äldste brodern, hattmakaren Johan Fredrik (42 år), till Kungsbacka.

Olof stannar hos Anna Lena

Efter ca 1½ år gifte sig Olof (23 år) med Anna Lena Kollberg (17 år) på gården Övre Kolla och blev kvar i Tölö. Carl Edvard flyttade 1850 till Billingsfors och ett år senare till Laxarby utanför Åmål där han blev lanthandlare. Johan Fredrik flyttade 1854 till Göteborg.

Olof och Anna Lena fick 12 barn

Vi kände bara till några av Olof och Anna Lenas barn, Axel och Philip som blev anfäder till de flesta Sellmans i socknarna kring Kungsbacka och Alma som tog hand om Axels barn när hans fru Charlotta dog. Men Olof och Anna Lena fick 12 barn, 10 överlevde barndomen. Fyra söner emigrerade till USA, tre av dessa blev över 80 år gamla. Läs mer ...

Släktskapet med Ahlmark och Odhelius

Vi hade hört att vi var släkt med konstnär Ingalill Odhelius men visste inte riktigt hur. Det visade sig vara Olof och Anna Lenas dotter Ida som gift sig med sadelmakare John Ahlmark. Dom fick en dotter, Maria (farfars kusin), som gifte sig med rådman Hjalmar Odhelius. Dessa var Ingalills (fars nästkusin) föräldrar.

Danska anor

Vi har kunnat följa Anna Lena Kollbergs anor ända till den danska tiden, t.ex. Mogens Jönsen (bosatt på Övre Kolla 1630) och Mats Riis (-1684). Hon hade också gemensamma anor med Ingela Gathenhielm, den äldste var Björn Nilsson på Hallen (-1685), Onsala. De flesta av dessa uppgifter har vi fått genom Gunilla Sellmans släktforskning.

Kvinnorna på Gräppås

Gården Stora Gräppås där farmor föddes gick i arv på den kvinnliga sidan i åtminstone fyra generationer, från Kierstin Jansson (1758-) till farmors mor Lena Beata Börjesson (1846-1928).Dan Sellman, e-post: dan_sellman@hotmail.com
Sten-Owe Sellman. e-post: sten_sellman@hotmail.com
hublot replica
cartier replica uk
rolex replica sale
tag heuer replica sale
rolex replica
tag heuer replica sale